Mezobotoks

Yeni nesil botoks uygulamalarından olan mezobotoks, günümüzde tüm dünyada en çok tercih edilen estetik işlemlerinden biridir. Estetik uygulamanın belli olmasını istemeyen, doğallığı ön planda tutan ünlüler tarafından sıkça tercih edilmektedir. Bu nedenle ismi “sanatçı botoksu” olarak da bilinmektedir. Tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de giderek yaygınlaşan mezobotoks, kliniğimizde yapılmaktadır.

Mezobotoks Nedir?

 Mezobotoks, mezoterapi ve botoks uygulamalarının güçlerini birleştirmesiyle ortaya çıkmıştır. Klasik botoks uygulaması, ciltteki kırışıklıkları giderirken uygulandığı bölgedeki sinirleri etkisiz hâle getirir. Dolayısıyla yüzde daha donuk bir ifade oluşturur. Bu donuk ifadeyi ortadan kaldıran mezoterapi, cildin elastik yapısını ve doğal görünümü korur. Bu özelliği nedeniyle sanatçılar tarafından sıkça tercih edilen mezobotoks, yurt dışında “sanatçı botoksu” olarak da bilinir. 

Mezobotoksun Botokstan Farkı Nedir?

Botoks, kırışıklığın gözlendiği bölgedeki kas ve sinirlere botulinum toksin enjekte edilerek yapılan bir uygulamadır. Mezobotoks uygulamasında ise botulinum toksin kas yapısının içine değil, alt katmanlardaki yağ dokusuna enjekte edilir. Böylece cildin nem dengesi ve esnekliği korunur. Mezobotoksu botokstan ayıran yönlerinden biri de uygulandığı bölgedir. Mezobotoks, yüzle birlikte tüm vücuda uygulanabilir. Botoks ise genelde yüz için tercih edilen bir işlemdir.

Mezobotoks Nasıl Yapılır?

Mezobotoks, “mezoterapi” ve “botoks” işlemlerinin birleşimini ifade eder. Mezoterapi, cildin altındaki yağ tabakasını besleyen ve destekleyen bir tedavi biçimidir. Her iki yöntemde kullanılan malzeme ve tekniğin birleştirilmesiyle oluşan mezobotoks uygulamasında bazen seyreltilmiş botulinum toksini kullanılabilir. Seyreltme için hiyalüronik gibi mezoterapide kullanılan ürünler de doza eklenebilir. Tıpkı botoks uygulamasında olduğu gibi ince iğnelerle enjeksiyon yapılır. Hazırlanan karışım kas dokusuna değil cildin altındaki yağ tabakasına enjekte edilir. Böylece mimik kullanımı engellenmez ve cildin doğallığı korunur. İşlemden önce uygulama yapılacak bölge lokal anestezi kremi ile uyuşturulur. Eğer uygulamadan beklenen sonuç alınmazsa 15 gün sonra işlem tekrarlanabilir. Mezobotoks uygulama süresi botoks uygulama süresinden biraz daha uzundur. Tüm işlem yaklaşık 30 – 40 dakika içerisinde tamamlanır.

Mezobotoks Ne İçin Yapılır?

Mezobotoks uygulaması tıpkı botoks gibi ciltteki kızarıklık ve sarkmaların önlenmesi için yapılır. Uygulama sonunda genç, parlak ve canlı bir cilt görünümü elde edilmesi hedeflenir. Cildin nem kapasitesini artıran bir işlem olduğu için cilde parlaklık verir. Sarkıkların toparlanmasını, ince çizgilerin açılmasını ve çene ovalinin netleşmesini sağlar.

Mezobotoks uygulamasının kalıcı olması için düzenli olarak tekrarlanması gerekir. İşlemin etkisi ortalama 3 – 12 ay kadar kalıcıdır. Bu süre kişinin cilt tipine, yaşına ve uygulanan doza göre değişkenlik gösterebilir.

Botolinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur.

Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasitlerin veya enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek maddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir.Mezoterapi yüz bölgesinde cilt sıklaştırma, lifting, anti-aging, leke tedavisi, skar tedavisi amacıyla kullanılabilir.

İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.

Yüz bölgesinde özellikle dudakta çoğu zaman hyalüronik asit denen dolgu maddelerini kullanıyoruz. Hyalüronik asit aslında vücudumuzda da bulunan ve su tutma özelliği gösteren yapıtaşlarıdır.   Yaş ve çevresel faktörlerin etkiksi ile bu madde cilt ve ciltaltı dokuda eksildiğinde kendini hacim kaybıyla gösteren bir takım değişikliklere neden olur.  Basitçe açıklayacak olursak dolgu enjeksiyonları ile biz bu su tutan molekülün vücudumuzdaki miktarını arttırmayı hedefliyoruz.