Lazer, leke tedavisinde günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. Lekelerin kısa sürede giderilmesi ve etkin sonuçların alınabilmesi için Uzm.Dr. Sedef YÜCEL tarafından da önerilen lazer tedavisi, acısız ve kolay bir uygulama olduğu için de sıkça tercih edilmektedir. Güneş lekesi, sivilce ve akne lekesi gibi birçok cilt sorununun tedavisinde kullanılan lazerler günümüzde farklı çeşitleri ve farklı uygulama yöntemleri ile leke tedavisinde kullanılmaktadır. Kliniğimizde de uygulanan lazer tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.
Cilt Lekeleri Neden Olur?
Güneş, doğum, enfeksiyonlar, hamilelik, ilaç kullanımı ve akneler cilt lekelerine neden olabilir. Ciltte kahverengi, koyu ten rengi, mor ve kırmızı dokular olarak kendini gösteren lekelerin oluşum nedeni kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bazı insanlarda, özellikle açık ten rengine sahip kişilerde, güneşe ve dış etkenlere karşı hassasiyet daha fazladır. Bu nedenle cilt leke oluşumuna daha meyillidir. Genetik faktörler ve dış etkenler bir araya gelerek ciltte lekelenmeye neden olabilirler.
Lazerle Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde, marketlerden bile satın alınabilen birçok leke kremi bulunmaktadır. Farklı kalitede ve farklı fiyat aralıklarında olan, harici uygulanan bu ürünler her zaman için beklenen etkiyi vermeyebilir. Yoğun cilt lekelerinde tamamen etkisiz kalabilir. Ayrıca kullanılan ürünlerin cilde etkisi tam olarak bilinmediği için leke tedavisi için en iyi çözüm iyi bir dermatologa başvurmaktır. Yapılan ön muayeneden sonra cilt lekeleri için genellikle lazer tedavisi tavsiye edilmektedir. Tedavide kullanılan lazer, sadece ciltte kullanıma uygun olarak, özel üretilmiş cihazlarla uygulanır. Cilt lekelerinin oluşumu melanin adını verdiğimiz pigmentlerle ilgilidir. Lazer, derinin alt katmanlarına işleyerek melanin dokusunu parçalar. Böylece cildin doğal rengini kazanması ve leke görünümünün azalması sağlanmış olur.
Lazer ile Leke Tedavisi Acılı Mıdır?
Tedavi sırasında hissedilen acı dayanılmaz değildir. Bazı hastalarımız bu hissi “iğne batması”, “sinek ısırığı” şeklinde tanımlamaktadır. Eğer uygulama sırasında hissedilen yanma ve batma kişiyi çok rahatsız ediyorsa anestezik krem uygulaması yapılabilir. Lazer uygulanacak bölgeye yarım saat öncesinden uygulanan krem, cildin hissizleşmesini sağlar. Bu noktadan sonra hiçbir acı ya da ağrı hissedilmez. Lazer ile leke tedavisi uygulama yapılacak bölgenin özelliğine göre yaklaşık 10 – 30 dakika içerisinde tamamlanır. Bu süreçte kremin etkisi devam eder. Tedaviden sonra da ağrı ya da acı hissedilmez. Yalnızca hafif ödem ve şişlik görülebilir. Soğuk kompress bu hafif yan etkileri dindirerek cildi rahatlatır.
Lazer ile Leke Tedavisi Kimlere Yapılmaz?
Lazer ile leke tedavisi, genellikle 18 yaşından büyük olan ve leke görünümünden rahatsız olan herkese (doktor onay verdiği takdirde) yapılabilir. Fakat bazı fiziksel rahatsızlıklarda ya da gebelik/emzirme durumunda lazer ile leke tedavisi tavsiye edilmemektedir.
- Hamile ve emzirenlere
- Cilt enfeksiyonu olanlara
- Organ yetmezliği yaşayanlara
- Özellikle isotretinoin tedavisi görenlere, ilacın yan etkisi olan aşırı cilt kuruluğundan dolayı, lazer tedavisi tavsiye edilmemektedir.
Lazer ile Leke Tedavisi Sonrasında Neler Yapılmalı?
Lazer ile leke tedavisinden sonra cilt hassaslaşır. Bu nedenle güneş gibi cildi yıpratan dış etkenlerden uzak durmak gerekir. Hastalara, tedavi boyunca, yaz – kış fark etmeden güneş kremi kullanımı tavsiye edilmektedir. Lazer uygulamasından sonra hamam ve sauna gibi aşırı sıcak ve buhar içeren ortamlardan da uzak durmak gerekmektedir.
Botolinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur.
Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasitlerin veya enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek maddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir.Mezoterapi yüz bölgesinde cilt sıklaştırma, lifting, anti-aging, leke tedavisi, skar tedavisi amacıyla kullanılabilir.
İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.
Yüz bölgesinde özellikle dudakta çoğu zaman hyalüronik asit denen dolgu maddelerini kullanıyoruz. Hyalüronik asit aslında vücudumuzda da bulunan ve su tutma özelliği gösteren yapıtaşlarıdır. Yaş ve çevresel faktörlerin etkiksi ile bu madde cilt ve ciltaltı dokuda eksildiğinde kendini hacim kaybıyla gösteren bir takım değişikliklere neden olur. Basitçe açıklayacak olursak dolgu enjeksiyonları ile biz bu su tutan molekülün vücudumuzdaki miktarını arttırmayı hedefliyoruz.