Fraksiyonel CO2 Lazer, CO2 lazerlerin uygulamada yarattığı olumsuzlukları ortadan kaldırmak amacıyla tasarlanmıştır ve günümüzde kullanılan en etkili lazer cihazlarından biridir. Teknolojideki yenilikler, estetik uygulamalarda kullanılan araçların da gelişip yenilenmesine fırsat tanımaktadır. CO2 lazerlerin güçlü buharlaştırıcı etkisini hafifletip, işlevselliğini yükselten fraksiyonel CO2 lazerler, sahip olduğu uzun dalga boyu ile birçok cilt lekesinin tedavisinde kullanılmaktadır.
Fraksiyonel CO2 Lazer Nedir?
Fraksiyonel CO2 lazerlerin en büyük özelliği; CO2 lazerlerin ablatif etkisini non-ablatif etkiye dönüştürmesidir. Ablatif etki, CO2 lazerlerin sahip olduğu güçlü buharlaştırıcı etki ile ilgilidir. CO2 lazerlerin ablatif etkisi, derinin buharlaşmasına ve ciltte açık yaralar meydana gelmesine neden olmaktadır. Fraksiyonel CO2 lazerler, sahip olduğu non-ablatif özellik sayesinde lazer ışınlarını cildin sadece bir noktasında yoğunlaştırır. Mikroskobik düzeyde yapılan ayarlarla cildin sadece bir kısmı buharlaştırıldığı için hiçbir yara izi oluşmaz. Bununla beraber, geliştirilen bu özellikler fraksiyonel CO2 lazerlerin etkinliğinden hiçbir şey eksiltmemiştir. Fraksiyonel CO2 lazerler hâlâ günümüzde kullanılan en etkili lazer uygulamalarından bir tanesidir.
Fraksiyonel CO2 Lazer Nasıl Uygulanır?
Fraksiyonel CO2 lazer uygulaması, non-ablatif özelliği sayesinde acısız bir uygulamadır. Fakat hastada huzursuzluk hissi olmaması için işlemden yaklaşık 30 dakika öncesinde anestezik krem uygulaması yapılır. Cilt uyuştuktan sonra lazer tedavisine başlanır. İşlem yaklaşık 30 dakika sürer ve ciltte kızarıklık, hafif ödem dışında hiçbir yan etkiye neden olmaz. Seanslar tamamlandıktan sonra ciltte kuruluk ve hafif kabuklanmalar görülebilir. Bu beklenen bir yan etkidir ve 4 – 7 gün arasında yok olur.
Fraksiyonel CO2 Lazer Tedavisi Kaç Seansta Tamamlanır?
Fraksiyonel CO2 lazer tedavisinin etkili olabilmesi için en az 2 – 5 seans uygulanması gerekir. Cildin yenilenmesine izin vermek ve güçlenmesini sağlamak için seanslar arasına 4 hafta ara konması tercih edilir.
Fraksiyonel CO2 Lazer Tedavisi Nasıl Etki Eder?
Buharlaştırma işleminin mikroskobik bölgelere uygulanması, cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. Ölü ve hasarlı derilerin atılıp, yerini sağlıklı derinin alması sağlanır. Uygulama, kolajen artışını destekleyerek sağlıklı cildin korunması ve leke oluşumunun engellenmesine de katkı sağlamaktadır.
Hangi Sorunlarda Fraksiyonel CO2 Lazer Tedavisi Yapılabilir?
Fraksiyonel CO2 lazerler, yaşlanmayla ortaya çıkan birçok cilt probleminin tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca, leke tedavisinde de kullanıldığı için, akne tedavisinden sonra ya da doğumdan kalan lekelerin tedavisinde de kullanılabilmektedir. Fraksiyonel CO2 lazer;
- Hafif ve derin kırışıklıkların giderilmesinde
- Gözenekli, mat ve yorgun cilt görünümünün tedavisinde
- Güneş lekeleri ve melazma tedavisinde
- Sivilce ve akne izlerinin tedavisinde
- Yara ve doğum izlerinin giderilmesinde
- Doğum veya hızlı kilo alıp verme nedeniyle oluşan çatlakların tedavisinde kullanılmaktadır.
Kimler Fraksiyonel CO2 Lazer Tedavisi Yaptırabilir?
Fraksiyonel CO2 lazer tedavisinin bilinen olumsuz bir yan etkisi yoktur. Fakat bazı hassas hasta gruplarına tedavi önerilmemektedir.
- Herpes vb. cilt enfeksiyonları olan hastalara
- Roaccutane gibi soyucu ve kurutucu özelliği olan, yan etkilerinde cilt döküntüleri olan ilaç kullananlara
- Diyabet ve kalp hastalarına
- Hamile ve emzirenlere fraksiyonel CO2 lazer tedavisi yapılmaz.
Lazer Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Fraksiyonel CO2 lazer tedavisi, leke tedavisinde güçlü ve etkin bir tedavi yöntemidir. Lazerin cilde uyguladığı yoğun buhar cildin hassaslaşmasına ve kurumasına yol açabilir. Bu nedenle seanslaran sonra yoğun buhar ve sıcağa maruz kalmamaya önem göstermek gerekmektedir.
Tedavi süresince dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da güneş kremi kullanımıdır. Fraksiyonel CO2 lazerler tedavisi boyunca cilt güneşe karşı aşırı hassaslaşır. Bu nedenle yeni leke oluşumunu ve cildin zarar görmesini engellemek için mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi kullanılmalıdır.
Seanslardan sonra hissedilen ödem, kızarıklık ve soyulmaları azaltmak için soğuk kompress uygulanabilir.
Botolinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur.
Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasitlerin veya enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek maddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir.Mezoterapi yüz bölgesinde cilt sıklaştırma, lifting, anti-aging, leke tedavisi, skar tedavisi amacıyla kullanılabilir.
İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.
Yüz bölgesinde özellikle dudakta çoğu zaman hyalüronik asit denen dolgu maddelerini kullanıyoruz. Hyalüronik asit aslında vücudumuzda da bulunan ve su tutma özelliği gösteren yapıtaşlarıdır. Yaş ve çevresel faktörlerin etkiksi ile bu madde cilt ve ciltaltı dokuda eksildiğinde kendini hacim kaybıyla gösteren bir takım değişikliklere neden olur. Basitçe açıklayacak olursak dolgu enjeksiyonları ile biz bu su tutan molekülün vücudumuzdaki miktarını arttırmayı hedefliyoruz.