Dudaklar, yüz ifadesinde ve yüzün karakteristiği üzerinde en önemli etkiye sahip organlarımızdan biridir. Bazı insanlarda doğuştan ince olan ya da zamanla, östrojenin azalmasıyla birlikte incelen dudaklar, dudak dolgusu ile kalınlaştırılabilir.
İdeal Dudak Şekli Nasıldır?
Günümüzün güzellik algısında kalın ve hacimli dudak şekli ön plandadır. Makyajın dikkat çekici durması ve daha hoş bir gülümseme için kalın dudaklar tercih edilmektedir. Bununla birlikte herkesin yüz şekli ve yüzün genel ifadesi ideal dudak şeklinde belirleyicidir. Burun ve dudaklar arasındaki mesafe, çene yapısı, gözlerin konumu değerlendirilerek hasta için ideal dudak şekli ve büyüklüğü belirlenir. Bazı kadınların dudak yapısı doğuştan incedir. Bazı kadınlarda ise yaşın ilerlemesi ve östrojen azalmasıyla birlikte dudaklarda incelme görülür. Yüzün simetrisini bozan bu gibi durumlarda, uzman doktorlar, kişinin yüz şeklini ve dudak yapısını dikkate alarak ideal dudak şeklini belirler. Genel anlamda söyleyecek olursak üst ve alt dudakların simetrik şekilde olduğu, dudağın hafif dolgun, ıslak ve hacimli göründüğü dudak şekli, günümüzde birçok kadının güzelliğine güzellik katan ideal dudak biçimdir.
Dudak Dolgusunun İçeriği Nedir?
Dudak dolgusu, ciltte zaten var olan maddelerin dudağa enjekte edilmesiyle yapılır. Dolgunlaştırma işlemi yapılacak dudağın yapısına ve uygulanacak işleme göre farklı dolgu maddeleri kullanılabilir. Fakat günümüzde, dudak dolgunlaştırma işlemi için en çok tercih edilen dolgu maddesi hyalüronik asittir. Hyalüronik asit, cildin kendi doğal dokusunda mevcuttur. Uygulamadan sonra dudakların ve dudak çevresinin daha belirgin olmasını sağlayan hyalüronik asit, göz altı ışıltı dolgusu ve nem dolgusu gibi farklı dolgu çeşitlerinde de kullanılmaktadır.
Dudak Dolgusu Zararlı mıdır?
Daha önce de belirttiğimiz gibi dudak dolgusunda kullanılan madde, cildin kendi yapısında da olan bir maddedir. Nadir durumlar dışında, vücut bu maddeyi kabul eder ve herhangi bir olumsuz tepki vermez. Fakat doğru doz, doğru bölgeye doğru teknikle enjekte edilmediğinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle dudak dolgusunun alanında uzman bir doktor tarafından uygulanması ve düzenli muayenelerin yapılması oldukça önemlidir.
Dudak Dolgusu Nasıl Yapılır?
Dudak dolgusunun nasıl uygulandığı ve uygulama esnasında ağrı hissedilip hissedilmediği konu hakkında en çok merak edilenlerden biridir. Botoks ve dolgu uygulamalarında kullanılan iğneler, uygulamanın acı verici olduğu yönünde yanlış bir algı oluşturabilir. Aksine, dudak dolgusu acısız bir işlemdir. İşlemden önce dolgu yapılacak bölge anestezik jel ile uyuşturulur ve dudak hissiz hâle getirilir. Bölgedeki hacim kaybına ve istenen dolgunluk miktarına göre uygulanacak hyalüronik asit miktarı belirlenir. Sonrasında uzman bir hekim tarafından jel kıvamındaki dolgu maddesi dudağa yavaşça enjekte edilir. İşlem yaklaşık 20 – 30 dakika sürer. Hasta, dolgu yaptırdıktan sonra hemen günlük hayatına dönebilir. Dudak dolgusu ile daha feminen ve çekici bir görünüm elde edilir. Birkaç hafta sonra uygulama yapılan bölge tamamen iyileşir ve dudaklar istenen hacimli görünüme sahip olur.
Dudak Dolgusunun Yan Etkileri Nelerdir?
Dudak dolgusunun bilinen, yaygın bir yan etkisi yoktur. Uygulama sağlık açısından risksiz ve basit bir işlemdir. Yine de, işlem enjeksiyonla yapıldığı için bazı yan etkiler görülebilir. Kısa sürede kaybolan ödem ve şişlik, en sık rastladığımız yan etkilerdendir. Ödem ve şişme için genelde ek bir tedavi uygulanmaz. Dudaklar 1 – 2 gün içerisinde normal hâline döner. Bu süreci hızlandırmak için hasya ilk 24 saat içerisinde ödemi artıracak çok sıcak ya da çok soğuk içeceklerden kaçınabilir.
Botolinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur.
Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasitlerin veya enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek maddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir.Mezoterapi yüz bölgesinde cilt sıklaştırma, lifting, anti-aging, leke tedavisi, skar tedavisi amacıyla kullanılabilir.
İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.
Yüz bölgesinde özellikle dudakta çoğu zaman hyalüronik asit denen dolgu maddelerini kullanıyoruz. Hyalüronik asit aslında vücudumuzda da bulunan ve su tutma özelliği gösteren yapıtaşlarıdır. Yaş ve çevresel faktörlerin etkiksi ile bu madde cilt ve ciltaltı dokuda eksildiğinde kendini hacim kaybıyla gösteren bir takım değişikliklere neden olur. Basitçe açıklayacak olursak dolgu enjeksiyonları ile biz bu su tutan molekülün vücudumuzdaki miktarını arttırmayı hedefliyoruz.