Çenenin yan kısmında bulunan ve en kuvvetli çiğneme kası olarak bilinmekte olan masseter kasının büyüyüp, dışarıdan bile belirgin şekilde görünmesi masseter hipertrofisi (masseter büyümesi) olarak adlandırılır. Bu durumun en belirgin nedenleri, farklı sebepler ile diş sıkmak ve diş gıcırdatma ile birlikte çok fazla sakız çiğnemek ve devamlı olarak sert et tüketmektir. Bu hastalığın tedavi edilmesi için yapılan masseter botoksu, masseter kasının olduğu yüzün alt tarafının inceltildiği estetik operasyonudur. Çene botoksu olarak da bilinmekte olan bu operasyonda yüzün alt gölgesindeki biçim bozukluğunun tedavisi amaçlanmaktadır.
Bilhassa yoğun stres yaşayan zamanlarda kişiler, farkına varmadığı halde dişlerini sıkabilmektedir. Diş sıkmayı alışkanlık haline getirmek, yüz, çiğneme kasında büyümelere neden olur. Bu durum, yüzün estetik görüntüsü bakımından da zararlıdır. Yüzün görüntüsünde bozulmalar meydana gelmiş olabilir. Bu duruma çözüm olarak geliştirilmiş olan çene botoksu operasyonu ile, yüzde daha sert bir görüntü oluşmasına neden olan kare yüz biçimi küçük hale getirilir. Böylelikle, daha uyumlu bir yüz biçimi meydana gelmiş olur. Masseter kasının gerektiğinden çok büyük olması hem estetik hem de fiziki açıdan kötü olabilir. Dolayısı ile diş sıkma botoksu şeklinde de bilinmekte olan bu operasyon, bazı zamanlarda hem biçim hem de fonksiyon tedavi amacı ile yapılır.
Masseter Botoksu (Çene Botoksu) Neden Yapılır?
Masseter kasının büyümüş olması, işlevsel bakımdan bir problem oluşturmaz. Fakat bu normal olmayan büyüme durumu, şekil olarak da rahatsız edebilir. Böyle zamanlarda çene yan kısımlara doğru genişlemektedir ve yüzün biçimi kare olmaya başlar. Bu tarz durumlar genellikle kadınlar için problem oluşturur. Çünkü kadınlar, erkeksi bir yüz şekline bürünmek istemezler.
Masseter kasının normal olmayan şekilde büyüyor olması görünüm olarak da problem oluşturma ile birlikte, uyku sırasında dişleri gıcırdatma ve dişleri sıkma gibi sorunlara da neden olur. Böylelikle dişler ağrı oluşturabilir ve hasar olabilir, bu yüzden bu durumun tedavi edilmesi gerekir. Çene botoksu şeklinde de bilinmekte olan bu botoks türü böyle durumları yok etmek için geliştirilen bir yöntemdir.
Masseter Botoksunun Faydaları Nelerdir?
Masseter botoksu türlü avantajlar sağlamaktadır. Bu operasyonun kişilere en çok sağlamakta olduğu yararlar ise şu şekildedir;
- Oldukça güven içeren bir yöntemdir. Botoks işlemi sırasında cerrahi bir müdahale gerekmez. Bundan dolayı, plastik cerrahi ameliyatları gibi tehlikeleri yoktur.
- Çenenin şeklini inceltip kare görüntüsünden ziyade daha ince ve uygun bir yüz şekli yapılır.
- Çenenin kaslarına uygulanan bu operasyon ile çene kaslarının boyu ufalır. Bu şekilde, ince görünümlü ve belirginleşmiş bir çene yapısına sahip olursunuz.
- Botoks operasyonu ile, çeneyi sıkma ve dişleri gıcırdatma yüzünden oluşan ağrı artık yaşanmaz.
Kimler Masseter Botoksu Yaptırabilir?
Çenenin biçiminden şikayetçi olan ve operasyona problem oluşturabilecek belirli bir hastalığı olmayan yetişkin bireyler bu işlemi yaptırabilir. Fakat gebe ya da çocuk emziren anneler ve genel sağlıkları iyi olmayan kişilere çene botoksu önerilmemektedir.
Masseter Botoksu Nasıl Yapılır?
Bu operasyonda botoks doğrudan masseter kasına enjekte edilmektedir. Yaklaşık olarak 10-15 dakika devam eden bu operasyon sırasında kişi belirli bir acı hissetmez. Uygulamadan önce genel olarak uyuşturucu krem ile o kısım uyuşturulmaktadır. Bu operasyon bittikten sonra kişi gündelik yaşamına dönebilir.
Botolinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur.
Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasitlerin veya enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek maddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir.Mezoterapi yüz bölgesinde cilt sıklaştırma, lifting, anti-aging, leke tedavisi, skar tedavisi amacıyla kullanılabilir.
İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.
Yüz bölgesinde özellikle dudakta çoğu zaman hyalüronik asit denen dolgu maddelerini kullanıyoruz. Hyalüronik asit aslında vücudumuzda da bulunan ve su tutma özelliği gösteren yapıtaşlarıdır. Yaş ve çevresel faktörlerin etkiksi ile bu madde cilt ve ciltaltı dokuda eksildiğinde kendini hacim kaybıyla gösteren bir takım değişikliklere neden olur. Basitçe açıklayacak olursak dolgu enjeksiyonları ile biz bu su tutan molekülün vücudumuzdaki miktarını arttırmayı hedefliyoruz.