Lazerle dövme silme, her büyüklük ve şekildeki dövmede etkin sonuçlar gösteren bir işlemdir. Günümüzde, gelişen teknoloji sayesinde hem siyah hem de renkli dövmeler silinebilmektedir. Geçmişin izlerini taşıyan, kişiliği ve yaşam anlayışını yansıtan dövmeler zamanla rahatsızlık verebilir ya da dövmeyi sildirmek bir gerekliliğe dönüşebilir. Bu durumda lazerle dövme silme işlemi yapılarak kalıcı dövme deriden silinebilir. Birden çok seans hâlinde uygulanan lazerle dövme sildirme işleminde, günümüzde kullanılan yeni lazer teknolojileri sayesinde hiçbir dövme izi ya da leke kalmamaktadır. Yazımızda, lazerle dövme silme işleminde en çok tercih edilen yöntemlerden biri olan Q – Switched Nd yani “yağ lazer” tekniğinden söz edeceğiz.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Yapılır?
Dövme sildirme işlemi cerrahi işlemle, kimyasal peeling yöntemi ile ya da karbondioksit lazer tekniğiyle yapılabilmektedir. Fakat bu teknikler, dövme olan bölgede hafif iz kalmasına ya da lekelere neden olabilir. Bu nedenle günümüzde dövme sildirme işleminde en çok tercih edilen yöntem lazerle dövme silme işlemidir. Q – Switched Nd adı verilen lazerle yaptığımız bu işlemde iz kalma olasılığı çok düşüktür. Bu lazere “yağ lazer” adı da verilmektedir.
Q – Switched Nd tekniği, dövmenin bulunduğu bölgedeki boya dokusunun dağılmasını sağlar. Dağılan boya bileşikleri, bağışıklık sistemi tarafından yok edilir. Böylece dövmenin herhangi bir iz kalmadan silinmesi sağlanır.
Renkli Dövmeler de Lazerle Silinebilir mi?
Siyah dövmeler, renkli dövmelere göre daha kolay silinmektedir. Siyah renk, her türlü ışığı geçirdiği için lazer ışınlarından daha çabuk etkilenir. Renkli dövmelerde kullanılan sarı, yeşil, kırmızı gibi renkler ışığı daha az emdiği için lazer tedavisi daha zordur ve beklenenden uzun sürebilir. Günümüzde kullanılan Q – Switched Nd lazerler, farklı renk ve dalga boylarındaki ışınlarla her türlü dövmenin silinmesini sağlar. Q – Switched Nd lazerlerin farklı renk ve dalga boylarındaki ışınları sayesinde farklı renkler de lazer ışınlarını emer. Böylece dövmenin her bölgesinde etkin sonuçlar alınabilmektedir.
Dövme Sildirme İşleminden Sonra İz Kalır mı?
Dövme sildirme lazerle uygulanan, kolay bir işlem gibi görünse de tedavinin başından sonuna kadar deneyim gerektiren bir uygulamadır. Uzman bir doktor tarafından, doğru lazer dozuyla uygulanmadığında silme işlemine rağmen dövme izi kalabilir. Kullanılan makinenin kalitesiz olması, işlemin steril ortamda gerçekleşmemesi gibi diğer unsurlar da dövme sildirme işleminin başarısını etkiler. Eğer klinik ortamda, doğru şekilde ve doğru lazer dozuyla uygulanırsa iz kalma riski %5’tir. Bu olasılık; göğüs, üst kol ve ayak bileği gibi iz tutmaya meyilli bölgelerde bile aynıdır.
Lazerle Dövme Sildirme Uygulaması Kaç Seansta Tamamlanır?
Bu soruya net bir yanıt vermek mümkün değildir. Silinecek dövmenin büyüklüğü, hangi bölgede bulunduğu ve kişinin cilt özellikleri seansların başarısını etkiler. Küçük ve siyah dövmelerin silinmesi daha hızlıdır. Büyük ve renkli dövmelerde ise seans sayısı çoğalmaktadır. Lazerle dövme sildirme uygulaması ortalama 4 – 8 seansta tamamlanır.
Lazerle Dövme Sildirme Uygulaması Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Lazerle dövme sildirme işlemi, günlük hayatı etkilemeyen bir işlemdir. Her seans arasında genellikle 4 – 6 hafta arası dinlenme süresi bırakılır. Bu sürede cildin yenilenmesi ve güçlenmesi beklenir. Cilt lazerin etkisiyle hassaslaştığı için tedavi tamamlanana kadar güneş kremi kullanılması tavsiye edilir. Özellikle yüz gibi kan akışının hızlı olduğu bölgelerde iyileşme daha hızlı olmasına rağmen cilt daha hassastır. Lazer genellikle can yakmaz. Fakat hastanın talebi üzerine lokal anestezi yapılabilir. Seans tamamlandıktan sonra uygulama yapılan bölgede hafif şişlik ve kızarıklık görülmesi normaldir. Bölgeye uygulanan özel epitelizan kremlerle ciltteki tahriş ve yıpranmaların önüne geçilebilir.
Botolinum toksini, Clostridium botulinum bakterisinin ve ilgili türlerin oluşturduğu nörotoksik bir proteindir. Akson uçlarından asetilkolin nörotransmiterinin salınımını önleyerek yumuşak felce yol açar. Bu bakterinin enfeksiyonu botulizm hastalığına sebep olur.
Mezoterapi vitamin, mineral, aminoasitlerin veya enzimlerin tek başlarına ya da genellikle karışım halinde derinin orta tabakasına mikroenjeksiyon ile uygulanması tekniğidir. Enjekte edilecek maddeler kişiye ve kişinin isteklerine uygun olarak seçilir.Mezoterapi yüz bölgesinde cilt sıklaştırma, lifting, anti-aging, leke tedavisi, skar tedavisi amacıyla kullanılabilir.
İdeal bir yüz görünümüne kavuşmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu estetik operasyonlardan biri olan bişektomi, yüz hatlarının orantılı bir hâle getirilmesi için uygulanır. Bazı durumlarda kişi, ideal kiloda olsa bile mevcut yüz yapısındaki yağ oranı nedeniyle kilolu görünebilir. Yanakların orta bölgesinde yer alan yağ dokusu bukkal yağ dokusu olarak isimlendirilir. Yüz kaslarının arasında yer alan bu yağ dokusu anatomik olarak elmacık kemiklerinin alt bölgesinde bulunur ve bebeklerde emme fonksiyonlarına katkı sağladığı düşünülmektedir. Bu yağ dokunun boyutu yüzün boyutunu etkileyen faktörlerin başında gelir. Yaşlanmayla birlikte bukkal yağ dokusu genellikle azalma eğilimindedir.
Yüz bölgesinde özellikle dudakta çoğu zaman hyalüronik asit denen dolgu maddelerini kullanıyoruz. Hyalüronik asit aslında vücudumuzda da bulunan ve su tutma özelliği gösteren yapıtaşlarıdır. Yaş ve çevresel faktörlerin etkiksi ile bu madde cilt ve ciltaltı dokuda eksildiğinde kendini hacim kaybıyla gösteren bir takım değişikliklere neden olur. Basitçe açıklayacak olursak dolgu enjeksiyonları ile biz bu su tutan molekülün vücudumuzdaki miktarını arttırmayı hedefliyoruz.